NFT Criptoart

NFT: una nova bogeria del mercat de l’art contemporani o un capítol nou de la història de l’art?

Agustina Longas

Si fa poc més d’una dècada ens portàvem les mans al cap per les xifres astronòmiques que aconseguien les obres d’artistes com Jef Koons o Damien Hirst –recordem el cèlebre cadàver de tauró en descomposició creat per Hirst que es va vendre per 12 milions de dòlars–, actualment podem dir que la cosa s’ha anat de mare del tot i que el món de l’especulació en l’art contemporani ja no coneix límits. Abans d’entrar de ple al tema, us expliquem d’aperitiu alguns exemples sonats…

El febrer de 2021 es va subhastar per internet un dels gif. de la sèrie coneguda com a «Nyan cat», un gat amb cos de galeta que sembla córrer per l’espai deixant una estela d’arc de Sant Martí, creat per l’il·lustrador texà Chris Torres. El preu de martell va ser de 300 ether, l’equivalent a 360.900 euros en criptomonedes. Un mes després Jack Dorsey, un dels fundadors de Twitter, va vendre el seu primer tuit, que deia “just setting up my twttr”, per la bogeria de 2,9 milions de dòlars. També al març, l’obra «Everydays: the first 5000 days», un simple jpg. consistent en un collage de 5000 imatges digitals dissenyat per un dissenyador gràfic conegut com Beeple, es va vendre per 42.329 ethers (69 milions de dòlars), a la cèlebre casa de subhastes Christie’s.

També són molt cobejats pels col·leccionistes d’aquest art digital fragments de jugades de bàsquet de la NBA, que es venen per centenars de milers de dòlars… O sense anar-nos-en més lluny, fa pocs mesos, la sonada bufetada que Will Smith va clavar al còmic Chris Roth a la gala dels Óscar per un comentari de molt mal gust cap a la seva dona, va inspirar una criptomoneda i una col·lecció de gairebé 2000 mems coneguts com a «Will Smith Slap DAO», i a començaments d’abril la seva venda ja havia generat més de 47.000 dòlars en criptomoneda.

Què està passant?, què és aquesta nova bogeria de mercat que està revolucionant el panorama artístic? S’explica per tres lletres: NFT, o tokens no fungibles. Es tracta d’una forma de criptoart, una nova disciplina artística a l’àmbit digital que assegura la seva autenticitat gràcies a la tecnologia blockchain. I què és això del blockchain? A més de ser un concepte que està en boca de tots, bàsicament es pot definir com una estructura matemàtica que emmagatzema dades de manera segura i que permet identificar com a única una obra digital, garantint-ne l’autoria i l’autenticitat i, per tant, és pràcticament impossible que es pugui falsificar. Un NFT pot ser des d’un dibuix a una piulada, un vídeo, una imatge jpg., un gif. i molt més. Cada NFT és únic, igual que un quadre original, i no es pot duplicar. I encara que en aquest cas es tracta d’actius intangibles, la seva possessió representa un valor monetari per al comprador… i quin valor monetari!

Un altre dels avantatges que s’atribueixen als NFT és que, a diferència de l’art físic, aquest criptoart pot ser transferit ràpidament, sense necessitat d’intermediaris. És suficient desenvolupar una plataforma digital que connecti l’artista amb el seu públic o client potencial. Les més conegudes són OpenSea, SuperRare, Foundation i Raribe. A més, gràcies a la tecnologia blockchain esmentada, es pot tenir el control de tot l’historial de compra d’un sol NFT, que compta amb una autèntica «firma» del seu autor. Un autor que podria ser qualsevol persona, ja que tothom pot crear NFT i vendre’ls, o comprar-los i revendre’ls a un preu superior, sempre que trobin algun interessat a gastar-se una quantitat més elevada.

Bogeria o no, sens dubte s’ha inaugurat un nou i interessant capítol en l’àmbit artístic que no sabem fins on arribarà, ja que encara està com qui diu «en bolquers». Nova bombolla especulativa o revolució de l’art digital?

De moment, siguis amant o retractor dels NFT, sembla que han arribat per quedar-se i que encara ens portaran moltes sorpreses. Des d´aquí nosaltres estem expectants.