Corre per les tendencies

Tendències en alça: Descobrint el poder de la Silver Generation

Agustina Longas

Saps què és la Silver generation? També coneguda com la Generació de Plata, es refereix als individus que es troben a la franja d’edat d’entre 55 i 75 anys, que estan a prop o han arribat a l’edat de jubilació i que es neguen a ser arraconats pel simple fet de complir anys. Un col·lectiu imparable, ple d’energia i cada cop més empoderat, que amb els seus nous hàbits i actituds està modificant significativament el concepte de la vellesa.

D’acord amb l’Informe Perspectives de la Població Mundial 2019, s’estima que per a l’any 2050, una de cada sis persones al món tindrà més de 65 anys, cosa que representa un 16% de la població global. I, segons l’Informe The Silver Economy UE del 2018, l’any 2015, la Generació Silver va ser responsable de més del 40% de la despesa en consum. S’espera que aquesta xifra augmenti un 45% per a l’any 2025.

A mesura que les expectatives de vida continuen augmentant, aquesta generació s’ha convertit en una força fonamental al mercat i ha demostrat ser un grup demogràfic cada vegada més important per a les marques i les empreses que busquen expandir la seva base de clients. En realitat, la silver generation és l’únic grup demogràfic que està incrementant el consum i ja ha superat en percentatge de despesa als grups més joves. Actualment, aquest col·lectiu representa el 40% de la població espanyola.

Però quines són les seves característiques?

Un dels trets clau de la Silver Generation com a consumidora és que te més temps i recursos. Molts dels seus membres compten amb estalvis i una pensió i, d’acord amb alguns estudis, ja estan lliures de les càrregues econòmiques més pesades, com pot ser una hipoteca, la qual cosa els permet tenir més poder adquisitiu i més llibertat per gastar en coses que els agraden.

D’altra banda, aquest grup demogràfic es troba en un moment en què, com hem assenyalat, és a les portes de posar fi a la vida laboral i es prepara per a la seva jubilació. Però compte!, com assenyalen els gerontòlegs, “es jubilen del que és laboral, no de la vida”, i el fet d’assolir aquesta “tercera edat” no significa que es trobin en una situació de salut precària o que no es preocupin per la seva aparença, sinó tot al contrari. De fet, la Silver generation és molt conscient de la importància de la cura personal i sap que mantenir-se saludable és clau per gaudir del seu temps lliure i continuar actius durant la seva retirada, per la qual cosa no escatimen en despeses per assegurar-se que estan en bona forma física i mental. Fan exercici regularment i inverteixen en productes i tractaments per mantenir-se actius, saludables i lluir radiants.

Entre els membres d’aquesta generació també hi ha un interès creixent en experiències que els permetin gaudir del seu temps lliure. Molts estan interessats a aprendre coses noves i desenvolupar noves habilitats, de manera que hi ha un augment en la demanda de cursos i tallers de tota mena.

Aquests poden tractar sobre qualsevol tema, des d’aprendre un nou idioma o una nova habilitat tècnica, com ara la fotografia, fins a fer classes de cuina o ioga. Aquest tipus d’activitats els permet mantenir-se actius, socialitzar i instruir-se. No és casualitat la gran demanda que està experimentant la universitat de gent gran, un programa formatiu oferit per diverses facultats del país, adaptat per a aquest col·lectiu. L’objectiu principal és afavorir la participació en el context sociocultural que representa la universitat i demostrar que la formació no es pot donar per acabada mentre es mantingui viva una espurna d’inquietud intel·lectual.

Una altra de les activitats més populars que reclama la silver age són els viatges, que els permeten explorar nous llocs i cultures. Són moltes les agències que ofereixen opcions per a aquest col·lectiu, adaptant l’itinerari i les activitats a les seves necessitats i preferències. A més, hi ha programes específics de turisme educatiu que els permet aprendre sobre la història i la cultura dels llocs que visiten, cosa que resulta especialment atractiva per a aquest grup d’edat.

Cal assenyalar, a més, que aquesta generació ha experimentat grans canvis al llarg de les seves vides i ha estat part activa de la revolució tecnològica que ha tingut lloc al món. Han passat de fer servir màquines d’escriure i correu postal a tenir telèfons mòbils, ordinadors i accés a Internet. Aquesta transformació ha tingut un impacte significatiu en la manera com compren i consumeixen productes i serveis. No en va, els membres d’aquesta edat de plata no només han après a incorporar l’ús de dispositius electrònics i aplicacions al seu dia a dia, sinó que se senten molt còmodes fent compres en línia, així com fent gestions financeres a través de canals digitals. En aquest sentit, les empreses han d’assegurar-se de tenir una presència sòlida en línia i oferir una experiència d’usuari fàcil i segura per poder satisfer les necessitats i els desitjos d’aquest col·lectiu com a consumidor.

Per tot això, la Generació Silver s’ha convertit en un segment molt atractiu que les marques tenen cada vegada més en compte, ja que són els principals responsables de les decisions de compra a moltes llars. No obstant això, les firmes han de tenir present que aquest grup té una actitud diferent pel que fa a la seva lleialtat. Així, mentre que la majoria dels consumidors a Espanya canvien de marca o producte si no troben l’article que solen consumir, aquesta generació prioritza la compra de marques conegudes i consumides al llarg de la seva vida, i si no troba el producte de confiança en un lloc, el cercarà a un altre fins a localitzar-lo.

No obstant això, aquesta fidelitat no és incondicional, ve acompanyada d’una exigència més gran. No n’hi ha prou que la marca tingui bons productes o serveis, sinó que també hi ha d’haver un compromís ètic i social darrere seu i oferir un bon servei d’atenció al client. A més, aquesta generació valora la qualitat i la durabilitat dels productes i els és igual si és més car, mentre duri molt de temps.

En definitiva… com diu la nova i divertida campanya de Bitter Kas, “old is cool”. La silver generation trepitja forta, marca tendència i el mercat ha d’estar molt atent, perquè en el futur immediat la seva influència serà cada cop més gran i tindrà un gran poder de prescripció. Així que la missió és centrar-se més en aquest col·lectiu i satisfer les seves necessitats i desitjos únics.

Fonts:

https://www.marketingdirecto.com/especiales/enamorando-al-consumidor/la-generacion-silver-lidera-el-consumo-en-nuestro-pais

https://www.marketingdirecto.com/especiales/conectados/silver-generation-delantera-millenials

https://controlpublicidad.com/targets/consumidor-silver-mas-tecnologico-y-con-gran-poder-de-prescripcion/

https://www.lavanguardia.com/vida/20230502/8935534/jubilarse-trabajo-vida.html

https://controlpublicidad.com/targets/consumidor-silver-mas-tecnologico-y-con-gran-poder-de-prescripcion/

https://www.reasonwhy.es/media/library/202209pih-informe-descubriendo-al-consumidor-silver-rw.pdf